Beelden

Elke kunstenaar vertrekt vanuit zijn eigen catharsis. Het werk van Ward Dijck balanceert tussen Europese tradities en eigen ervaringen, uit onder andere vele reizen naar andere culturen. Dijck wil de wereld aanschouwen, doorgronden en gelouterd op zichzelf terugvallen. "De echte ontdekkingsreis bestaat niet uit het zoeken naar nieuwe landen, maar in het krijgen van nieuwe ogen" (Marcel Proust).


Zijn oeuvre is van figuratief, over gestileerd symbolisch naar abstract geëvolueerd. Het uitgangspunt hierbij is: "Ik zoek niet naar een beeld, maar naar het beeld". Hij wil het mentale laten samengaan met het materiële en tot een lijnvoering komen die zijn gedachten weergeeft. Toch is een kunstwerk nooit de volledige reflectie van de intellectuele ervaring. Wie creëert bekijkt de dingens anders. We zien niet altijd wat we zien.


De sculpturen van Ward Dijck ontstaan uit de dialoog met de steen. Zij willen de schoonheid van het naakte materiaal zoveel mogelijk bewaren. De stenen dragen de sporen, de kwetsuren, van de ontginning in zich. De boorgleuven en de breuklijnen met hun scherpe 'croûte' worden in de compositie van de sculptuur geïntegreerd. De beeldhouwer zaagt, kapt en slijpt, maar tracht de primaire vormen te behouden. In de spanning van orde en chaos zoekt hij de eenheid waarin het werk zijn licht opvangt en de tijd zijn schaduwen legt.


Ward Dijck: "Ik wil mijn kunst zo zuiver mogelijk houden: eenvoud, essentie en stilte". Het resultaat is een strakke, minimalistische verstilling, een bevroren gedachte vertaald in een sculptuur.


thumbnail thumbnail thumbnail thumbnail
thumbnail thumbnail thumbnail thumbnail
thumbnail thumbnail thumbnail thumbnail